Prag’a gittiğimden beri nerede hakkında övgü duysam “Bence o kadar da şey değil” deyip küçük bir linç yemeye o kadar alıştım ki, artık bunu burada da açıkça yapabilecek durumdayım. Prag Gezi Rehberi okurken alıştığınız masallar şehri tanımlamalarını bulamayacağınız bir yazıya hazırsanız başlıyorum.
Önden kısaca özetlemek gerekirse:
Bu şehir bolca turistin olduğu kocaman bir açık hava müzesi gibi.
Her an sizi kazıklamaya çalışan birileri olabilir. Para meselelerini iyi okuyun.
İşte detaylı 2019 Prag Gezi Rehberi:
Prag Kalacak Yer ve Konaklama İçin Uygun Bölgeler
Prag gezisi planlarken ilk kafa karışıklığı bu şehirdeki yaratıcı semt isimleriyle başlıyor. Prag 1, Prag 2, Prag 3 diye sanırım Prag 9’a kadar giden bu semtlerden hangisi nasıldır diyorsanız en temel bilgi çoğu turistik aktivitenin ve eski şehir merkezinin Prag 1’de olduğu. Mustek metro durağı her yere ulaşmak için güzel bir merkez.
Buralar konaklamak için çok pahalı, merkezden biraz daha uzaklaşalım derseniz, biz de aynısını yapıp Prag 3’te bulduğumuz bir hostelde kaldık. Burayı Zizkov bölgesi adıyla da duyabilirsiniz. Hem havaalanından ulaşım kolaydı, hem de çıkıp gezerken zorlanmadık. Prag 1 bölgesine yakın. Akşamları da çıkmak için güzel seçenekleri var. Şurası Prag 3 bölgesinde kaldığımız hostelin sokağı:

Prag gezisi öncesi rezervasyonu booking.com’dan yaptık. Normalde hiç yaşamadığımız bir sorunla karşılaşıp, check in sırasında fazladan para ödedik. Prag’da para harcarken dikkat edin dediğim kısımlardan biri de bu, ben 10 dakika sonra inip uygulama üzerinden ödemem gereken rakamı gösterip itiraz edince gereken iadeyi yaptılar.
Prag Havaalanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Prag’la ilgili en güzel şeylerden biri, uçaktan iner inmez havaalanından kalkan belediye otobüsleriyle şehir merkezine ulaşabiliyor olmak. Uçaktan inince hemen 90 dakikalık (birazdan açıklayacağım) bilet alıp, 32 CZK ödeyerek şehir merkezinde kalacağımız yere ulaşabiliyoruz.
Prag Havaalanından şehir merkezine gideceklerin bilet almak için Prag Havaalanında bulmaları gereken gişe şurası:
Prag’da tek binişlik toplu ulaşım biletleri iki türlü satılıyor. 30 dakikalık ve 90 dakikalık. Biner binmez biletleri aracın içinde aktive ediyoruz. Orada saat yazıyor. Sonra da 90 dakikalık bilet aldıysak, o biletle 90 dakika boyunca istersek araç da değiştirerek seyahat edebiliyoruz. Araç değiştirdiysek, ikinci araçta bileti tekrar onaylatmaya gerek yok.
Prag Havaalanından şehir merkezine ulaşmak için 30 dakikalık bilet yeterli olmuyor. Hemen havaalanından 32 CZK verip aldığımız 90 dakikalık biletse rahat rahat yetiyor. Genelde 40-50 dakika arasında gitmek istediğimiz yere ulaşabiliyoruz.
Havalimanından ilk hangi otobüse bineceğiz, kalacağımız yere gitmek için nereden aktarma yapacağız gibi soruları biz her zaman yaptığımız gibi gitmeden google maps’e sorarak hallettik. Çevrimdışı haritalarımızı da indirdiğimiz için 32 CZK (8TL) ödeyerek kolayca havaalanından şehir merkezindeki hostelimize geldik.
Prag Ne Zaman Gidilir

Sadece Prag değil, çoğu Avrupa ülkesine ilkbaharda gitmek keyifli oluyor. Biz Nisan’da gidip rahatlıkla gezdik. Arada hafif yağmur, akşamları biraz da soğuğa denk geldik. Bir daha gidersem Prag için tercihim Nisan Mayıs olur. Hatta Orta Avrupa olduğu için yazın da çok keyifli olacağından eminim.
Sonbahar ve Kış aylarında, hatta Mart’ta gidenlerin hasta olup döndüklerine tanık oldum. Soğuk seven çılgınlardan değilseniz zaten boşverin. Prag masallar şehri, bir de karda görelim gibi bir kafadaysanız, biz hiç anlaşabilecek insanlar olmayabiliriz.
Prag Para Birimi 2019, Bozdurma ve Harcama
Prag’da para harcarken Çekya para birimi olan Çek Korunası (CZK) kullanıyoruz. Parası bizimkinden daha değersiz. Şimdiki kura göre (2019 Nisan) tam olarak 4’te biri. Yani 40 CZK olan bir şeyin fiyatı 10 TL. 1000 CZK görüyorsak 250 TL. Gitmeden yine kontrol edin. Gidince kafalar karışmasın.
Prag gezisi çoğunlukla daha az para harcamak için tercih edilebiliyor. Genel olarak diğer Avrupa ülkelerinden bir tık daha ucuz. Ama sadece bir tık. Ve o tık insanların her an sizi kazıklamaya çalışmasıyla eşitlenebiliyor.
Prag gezi esnasında para bozdururken en çok tetikte olunması gereken şehirlerden biri olarak nam salmış durumda. Komisyonsuz döviz büroları bulmak mümkün. Ama onların da bazılarında kur çok düşük gösterilebiliyor. Bizim kaldığımız Prag 3 bölgesinde, Prag 1 kadar turistik olmadığı için daha insaflı döviz büroları vardı.
Prag Yemek Konusu Çek Biraları ve Yemekleri – Prag’da Ne Yenir Ne İçilir?
Biralar

Prag gezisine iştahınız yemekler için olmasa da içecekler için kabarabiliyor. Avrupa’nın en ucuz biralarıyla ünlü başkentinde ilk akla gelenler Kozel ve Budweiser. Çek biraları dünyanın en ünlü biralarından. Benim aklımda en çok kalan 4-5 liraya aldığımız Krusovice oldu. Staropramen de fiyat performans açısından çok başarılı ve çok tercih ediliyor.
Becherovka
Biralardan girmişken, bir diğer önemli içki de Becherovka. Bazı kaynaklara göre 30, bazılarına göre 40 bitki özü/baharat kullanılarak hazırlanan bu içki, yüzde 38 alkol içerse de hasta olana şifa niyetine verilebiliyor. Almanya’nın Jagermeister’ı ya da baltıkların Black Balsam’ı gibi.
Trdelnik
Yemek deyince, yemek olmasa da akla Prag deyince ilk gelen tadlardan biri trdelnk. Hamurişinin harman olduğu coğrafyalardan gidip bu tatlardan etkilendim diyemem. Ama illa ki bir deneniyor. 50-60 CZK civarlarına Prag 1’de her sokakta var. Biz Celetna caddesinde bir yere müdavim olup iki gün orada yedik. İçine nutella, dondurma gibi şeyler konuluyor, biraz churros’a benziyor ama churros kadar sevmedim.
Bramborák
Patates mücveri. Şimdiye kadar AB projelerinde tanıştığım tüm Çek arkadaşlarım ülke tanıtımlarında bu yemeği yaptı. Her yediğim de ayrı lezzetliydi. Patates mücveri diyorum ama Amerikalıların hashbrown’ına çok benzemiyor. Çeklerin bol sarımsaklı bir mutfağı var (sadece sarımsak çorbası gibi bir çorbaları bile vardı). Bu patates mücveri de genelde sarımsaklı ve çeşnili, bizim kabaktan yaptığımız mücver gibi bolca kızarmış bir tat oluyor. Çek biralarının yanında denk gelmek çok olası.
Gulaş
Gulaş kafamda Macaristan’la özdeşleşse de Çekya mutfağının da temel yemeklerinden. En azından restoranlarda öyle.
Svickova
Dana etinden yapılan, bol sebzeyle iyice yumuşayacak şekilde pişmiş biftek yemeği bu. Yanında ekmek içleriyle servis ediliyor.
Kolach – Kalach
Bunu gitmeden okudum, Çekya’dan çıkmış ama Amerika’da biraz popülerleşmiş. İlginç bir şey sandık ama sonra direk süpermarketlerde bulduk, üstüne reçel sürülmüş poğaça gibi bir şey. Prag’da çok da arayıp denemek için uğraşacak bir tarafı yokmuş.
Prag Gezilecek yerler:
Prag oldukça küçük ve yürüyerek gezilebilecek bir yer. Günlük sınırsız bilet alınabilir ve tramvayla gezilebilir. ama zaten her adım başı uğranabilecek bir yer olduğu için biz gerek duymadık. Bir ara çok yorulup yanımızdan geçen bir tramvaya yakınlarda da satılmadığı bahanesiyle biletsiz binip bir durak sonra indiğimizi hatırlıyorum. Ama bu yakalanırsak ceza almayacağımız anlamına gelmiyor. Onun dışında sadece hostele dönmek için 30 dakikalık toplu taşıma biletinden kullandık.
Şimdi Prag’da gezilecek yerleri listelerken, nehrin iki tarafını ayrı olarak yazacağım ki rota oluşturmak isteyenler de faydalanabilsin. O kadar çok yürüyünce insan verimli bir rota hazırlamak istiyor.
1 – Nehrin eski şehir tarafındaki gezilecek yerler:
Dans Eden Evler – Dancing Houses

Biz merkezin biraz yukarısında kaldığımız için, rotayı özellikle Instagram’la birlikte şehrin simge yapısı haline gelen Dans Eden Evler ile başlattık.
Burası aslında bir Hollanda sigorta şirketinin binası, ama modern mimarisi dans eden insanları çağrıştırıyor, hatta şu aşağıdaki fotoğrafta görebileceğiniz 30’ların dansçıları Ginger Rogers ve Fred Astaire’den esinlenilmiş.
Ulusal Tiyatro
O kadar görkemli bir yapı ki zaten Vltava nehri kıyısında fark etmemek mümkün değil. İçinin de ayrı güzel olduğunu ve takım elbise giymeden giremeyeceğimiz temsillerin gösterildiğini duyduk. Ama bizim böyle bir etkinliğe gitme fırsatımız olmadı.
Gösterilerde biletler 500 – 1000 CZK arası değişebiliyor. Önceden planlar ve giderim derseniz güncel etkinlikleri bulup bilet alabildiğimiz link burada.
Prag’da Caddeler, Meydanlar
Şehrin en işlek caddelerine ulaşmak için Wenceslas Meydanı güzel bir başlangıç noktası olabilir. Burası Prag tarihinde çok önemli siyasi olayların merkezi olmuş. 1969 yılında bir Çek öğrenci kendini bu meydanda yakmış. Daha sonra polise karşı çıkan ve komünizmin yıkılmasına kadar giden olaylarda da bu meydanın adı geçiyordu.
Bu meydandan pek çok markanın bulunduğu Na Prikope caddesine, oradan da bizi eski şehir meydanına doğru götüren, trdelniklerimizi de yediğimiz Celetna Caddesi’ne geçtik. Gezilecek yerler listesine daha kolay olması için caddeleri de ekleyenler için not ediyorum.
Staromestske Namesti Meydanı (Yani Old Town)
Prag gezisi öncesi bütün fotoğraflarda gördüğümüz masalsı meydan tam olarak burası.
Gezilecek görülecek yerlerin en başında gelen Prag eski şehir meydanına güzel bir havada geldiğimiz için kendimizi direk yerdeki taşlara atma fırsatımız oldu. Bolca dinlendik, etraftaki gezilecek görülecek yerlere de burada oturduğumuz yerden baktık.
Gündüz çok güzel olan bu meydanı akşamüstü de görmeyi unutmayın. Zaten Prag genel olarak günbatımı saatlerinde çok güzelleşiyor.
Meydandaki en önemli yapılar Tyn Church ve Astronomik Saat Kulesi.
Tyn Church – Tyn Kilisesi
Tyn Church, ikiz sarı kuleleriyle Staromestske Namesti Meydanı’nın simge yapısı. Rivayete göre kulelerden biri Adem’i biri de Havva’yı sembolize ediyormuş.
Astronomik Saat Kulesi
Prag’da en çok görmek isteyebileceğimiz yapılardan biri Astronomik Saat Kulesi. Ten uyumum olmadığını iddia ettiğim bu şehirde, bizim gittiğimiz günlerde kule tadilattaydı. Teşekkürler Prag…
Müzeler

Prag’da gezilecek yerler konusunda kafa karıştıracak bir konu da müze meselesi. Bu şehir turist şehri olmayı o kadar benimsemiş ki, her şey müze adı altında pazarlanan bir olaya dönüşmüş. Sex müzesi, çikolata müzesi, komünizm müzesi, apple müzesi, bira müzesi gibi aklınıza gelebilecek Prag’la ilgisi olan olmayan her şeyin müzesini bulabiliyorsunuz. Biz nehrin bu tarafında sadece sex müzesine girip, bilet almadan şöyle bir bakıp çıktık.
Klementinum – O meşhur kütüphane
Instagram’da en çok görebileceğiniz kütüphane resimlerinden biridir bu (Diğeri için bkz. The Last Bookstore). Benim Prag’da gidemediğim ikinci önemli yer (ilki aşağıda, Kafka Müzesi). Fakat bu tercihimden değil cehaletimden olduğu için (gittiğimde bilmiyordum) kendimi yediğim bir konu olarak kaldı. Gidenler bana rahatlıkla nispet yapabilir, Klementinum’un muhteşem Barok mimarisinden, içerdeki misler gibi kitap kokusundan bahsedebilir.
Dünyanın en güzel kütüphanesi de denilen Klementinum’da 20.000’den fazla kitap olduğu söyleniyor.
Karluv Most (Charles Bridge)

Nehrin o tarafındaki gezilecek yerleri gezip dünyanın en turistik köprülerinden birine ulaştık sonunda! Bu köprünün üzerinde yaklaşık 3-4 adımda bir fotoğraf çekilecek şekilde ilerleyebiliriz. Eğer akşamüstü saatleriyse akordeonuyla Bach’ı Beethoven’ı tek başına senfoni orkestrası gibi çalan o adamı da dinlemek çok keyifli.
2- Nehrin Prag Kalesi Tarafındaki Gezilecek Yerler
Kafka Müzesi
Buraya gitmek çok önemli, çünkü İstanbul’a döndüğünüzde daha önce Prag’a gitmiş bütün arkadaşlarınız size “Kafka Müzesi’ne gittin mi?” diye soracak. Eğer bu baskılara mantıklı bir cevap veremeyecekseniz ya da daha küçük bir ihtimalle gerçek bir Kafka hayranıysanız mutlaka gitmeniz gerek.
Prag gezilecek yerler listelerinin vazgeçilmezi olan bu müze, araştırdığım kadarıyla gerçekten güzel, Kafka’yı hissettiren bir müze. Kafka’nın ruh haline de istinaden, loş, bunaltıcı bir tarafı olduğunu okudum. Gittiğim sırada sadece Dönüşüm’ü okumuş biri olarak, üzerimdeki bahar enerjisiyle beni müzeye çeken bir durum olmadı. Belki gün gelir sadece Kafka Müzesi’ni görmeye Prag’a giderim ve bu büyük ihtimalle bir bahar günü olmaz. Beni gitmediğim için pişman etmek istiyorsanız da yoruma gelin (çıkışa gel).
Lennon Duvarı

Burası pek şenlikli bir yer. Zaten Karluv Most’un (Charles Bridge) hemen aşağısında olduğu için yol üzerinde kesin uğrarsınız. Bizim Prag gezi vlog umuzda göreceğiniz gibi burada insanlar hem bolca resim çekiliyor, hem de bazen gelip müzik yapabiliyorlar.
St Nicholas Kilisesi
Bu kilise Barok mimari sevenlere gelsin. Nehrin bu tarafını gezmeye koca bir gün ayırdıysanız uğramak için güzel bir nokta. O kadar ihtişamlı ve büyük ki biz bir süre kapısını bulamadık. Eski şehir bölgelerini ve Prag Kalesi’ni aynı günde gezecekseniz buraya belki uğramazsınız. Ama yol üstünde görüp bu güzeller güzeli beyaz bina da neyin nesiymiş demeyin diye bahsetmek istedim.
Prag Kalesi
Prag Kalesi şehrin en önemli simgelerinden. Yani şehirde toplam 2 saat verseler herhalde yapacağımız şey eski şehir merkezi, oradan Charles Köprüsü, oradan da Prag Kalesi’ne gitmek olur. Prag Kalesinin şehrin farklı noktalarından görüntüsü çok güzel. Ama gidince uzaktan görüntüsü kadar etkileyen bir şey olmadı. Giden yol güzel, dar ve taşlı sokaklar keyifli.
Nehrin bu tarafını da bu kadar gezdik. Günün yorgunluğuyla bira içmek için teraslı harika bir yer keşfettik, hemen şu aşağıdaki resimde. Rezervasyon gerekebiliyormuş, biz şansa yer de bulduk. Bunlar vlogda…
Tüm gezi blog ve gezi vlog paylaşımları için Ya Seyahat Instagram hesabıma da beklerim, onun linki de burada, gelin, goy goy yaparız.
Vysehrad Kalesi

Prag gezilecek yerler listesi devam ediyor. Bitti sandınız ama bitmedi. Prag’da en çok beğendiğim yerlerden birini yazmayı sona sakladım başlarda kapatanlar görmesin diye 🙂
Burası bildiğimiz Prag Kalesi’nden önceki kale. Gidiş yolu, Prag’da nadiren görebildiğimiz yerel insanların spor yaptığı, hafif merdivenli tatlı bir yol.
Günün başında marketten yiyecek bir şeyler alıp tramvayla buraya gelecekseniz Ostrčilovo náměsti durağında iniliyor. Sonra keyifli biz gezi, güzel manzara, Prag ortalamasından çok daha az insan ve huzur bulabiliyoruz.
Prag’da Aldığım Notlar (Oradan buradan derleme)
- Cafe Slavia zamanında Nazım Hikmet’in gitmeyi sevdiği yerlerdenmiş.
- Cafe Chloe, her yeri, duvarları, menüsü ve yiyecek içecekleri güllerle süslü meşhur bir Instagram Cafesi.
- Nase Maso: Merkezde ucuz sosisli falan yiyebileceğimiz, puanları da düzgün bir yer.
- Livanecky: Buranın küçük pankeki.
- Buranın yürüyen merdivenleri neden roller coaster gibi?
- Sokakta tinerci gibi birini gördük. Üzerinde çarşı tişörtü vardı.
Prag’da Ne Kadar Harcadık
Prag’da konakladığımız hostelin fiyatları şu aşağıdaki resimde. Normalde yatakhanelerin bulunduğu, ama iki kişilik odanın da olduğu bir yerdi. Bi resimdeki fiyatlar iki kişilik odada 3 gece konaklama fiyatı. Yani kişi başı gecelik 20 Euro’dan az bir tutar. Özel oda için Avrupa standartlarında ucuz.
Burada ranzalı yatakhanede konaklayınca herşey en az yarı fiyatına iniyor. Hostelde mutfak var. Hatta bizimkinde vegan akşam yemeği de ikramdı.
Konudan alakasız olacak ama, hostelde akşam yemeği yerken Yusuf diye bir çocukla tanıştım. Fas’tan gelmiş. Çocuk aslında bilgisayar mühendisi ama hayattaki tutkusu futbol maçı izlemek. Bunun peşinde dünyayı geziyor. Dünya’da iki takımı tutuyor Sevilla ve Bayern Munich (Burası Münih’te ve Granada’da Erasmus yaptığım için aklımda kalan ilginç bir detay, ikisinin de taraftarı çok eğlencelidir gerçekten).
Türkiye’de geldiği maç var mı diye sordum, Galatasaray Karşıyaka maçına gelmiş. Galatasaray’ı zaten biliyormuş ama Karşıyaka taraftarından nasıl etkilendiğini anlatırken gözleri parladı çocuğun. Hostellerde genelde böyle ilginç tiplerle karşılaşıyorum. O yüzden özel oda tutacak olsak bile otel değil hostel seçmeye devam ediyoruz.
Bunun dışında market alışverişi, trdelnik, biriki kere de tramvay masrafı dışında çok temel masrafımız olmadı. Yemeğe bir kez 500 CZK civarı verip oturup yedik, hostelin akşam yemeği de olduğu için büyük bir yemek masrafımız olmadı. Süpermarketler uygun, kaldığımız hostele en yakını sorup ilk günün sabahından alışveriş yaptık.
3 günlük Prag gezisinin bize uçak bileti hariç maliyeti kişi başı 80 Euro civarı oldu. Uçak biletini Prag’dan girip Budapeşte’den dönecek şekilde almıştık.
Prag’dan Regio Jet’le Viyana’ya geçtik. Regio Jet o civarlarda kullanmak için hem çok uygun hem de konforlu bir tren firması. Binerseniz mutlaka trende bir şeyler yiyin, ucuzluğa inanamayacaksınız.
Viyana demişken… Çoğu insanın aksine ben Prag’dan sonra Viyana’ya bayıldım (bunu özellikle belirtiyorum, senin yüzünden Prag’da az kalıp Viyana’ya geçtik demeyin, çoğunluk Pragcı)
Prag için de güzel değil diyemem, özellikle nehre bakarak romantik bir hafta sonu geçirmek mümkün. Ama ne bileyim, aynısını Haliç’te de yaparsınız sanki…
3 sene evvel gitmiştik . hatırladık pek güzel oldu. daha çok gezmeniz dilegi ile.
Çok teşekkürler 🙏🏻
Harika bir rehber olmuş prag seyahatimiz için kaydedeceğim 🙂
Çok sevindim, umarım işinize yarar 💫